Yoast SEO en popüler wordpress seo eklentilerinden birisidir. Seo yazılarının nasıl yazılacağı konusunda bir bilgi sahibi değilseniz bu eklenti sayesinde rahatlıkla seo yazılarınızı yazabilirsiniz. Gerek basit kullanımı gerekse türevlerinden daha çok özelliğe sahip olması sebebiyle bu eklenti, tartışılmasız WordPress için yapılmış en iyi seo eklentisidir.
Yoast SEO Nedir?
Yoast SEO, seo nedir bilmeyen kullanıcı için kurtarıcı niteliğindedir. Herhangi bir yeni yazı ekleyeceğiniz zaman, yazı ekleme panelinde yer alan yönergeleri takip etmeniz halinde seo açısından kaliteli yazılar elde edebilmeniz mümkündür. Bu sayede anahtar kelime bazlı yazıları rahatlıkla yazabilirsiniz.
Yoast SEO Nasıl Kullanılır?
Başlıklar & metalar
Site başlık ve meta yapınızın genel özelliklerini belirlediğiniz bölümdür. Bu bölümde başlık ayracığını belirleyip site başlığınızın nasıl gözükmesi gerektiğine karar verebilirsiniz. Yine aynı kısımda bulunan Yazılar, Kategoriler, Arşivler ve Diğer kısmında başlık şablonunu belirleyebilmeniz mümkündür.
Sosyal
Bu kısım sitenizin sosyal ağ hesaplarını belirlediğiniz bölüm. Hesaplar kısmından sitenizin yada blogunuza ait sosyal medya hesaplarını yazmanız gerekiyor. Yine aynı bölümde bulunan Facebook, Twitter, Pinterest, Google + gibi kısımlarda kendilerine has özellikler mevcut. Facebook kısmında herhangi bir şekilde sitenizin paylaşılması halinde öne çıkan görselin ne olması gerektiğini belirleyebilirsiniz. Twitter kısmında Twitter kartı özelliğini aktif ederek, Twitter üzerindeki herhangi bir paylaşımda site linkinizin görselli bir şekilde çıkmasını sağlayabilirsiniz. Pinterest ve Google + kısımları var olan sayfalarınızın direkt olarak doğrulanması için buraya eklenmiş durumda. Bunun sayesinde herhangi bir meta eklemeden direkt buradan doğrulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
XML Site Haritaları
Yoast içerisinde herhangi bir ek eklenti kullanmadan site haritanızı çıkartabilmeniz mümkündür. Tek yapmanız gereken eklenti içerisinde bu kısmı etkinleştirmek.
Gelişmiş
Bu kısımda sitenizin yol haritasını “Breadcrumbs” belirleyebilirsiniz. “Genel olarak yeni tüm temalarda bu özellik aktif olduğundan kullanmanız çakışmalara yol açabilir.” Kalıcı bağlantılar kısmından bağlantılarınız üzerinde değişikler yapabilirsiniz. Örnek vermek gerekirse (/category/
) kısmını buradan kaldırabilirsiniz. RSS kısmında ise sitenizden herhangi biri rss üzerinden içerik aldığında alt kısımda çıkacak olan alıntı yazısını belirleyebilirsiniz.
Araçlar
Bu kısım, Dosya düzenleyicisi, Toplu düzenleyici, İçeri Al / Dışarı Aktar gibi araçların yer aldığı kısım. Dosya düzenleyicisi sayesinde robots.txt ve .htaccess gibi, hızlıca değiştirebilmenize olanak sağlar. Toplu düzenleyici var olan tüm yazılarına ait başlıkların kolayca düzenlenmesine olanak sağlıyor. İçeri Al / Dışarı Aktar ise ayarları içeri almaya ve dışarı aktarmaya yarıyor.
Arama Konsolu
Bu kısım benim favorim, Google Webmaster Tools üzerinde yer alan arama konsolunu direkt olarak buraya yetki vermeniz halinde gözlemleyebilmeniz mümkün.
https://tr.wordpress.org/plugins/wordpress-seo/ adresinden eklentiyi indirebilirsiniz.