WordPress Internal Server Error hatası dahili web sunucularında görülen, en yaygın WordPress hatalarından birisidir. Hata detaylı olarak başka bir bilgi vermediğinden ötürü yeni başlayanlar için oldukça sinir bozucudur.
Wpbeginner tarafından hazırlanan bu makaleyi sizin için derledik. Makale kapsamında 500 Internal Server Error hatasının çözümü detaylı şekilde anlatılmaktadır.
WordPress Internal Server Error Hatası Neden Olur?
Internal Server Error WordPress’e özgü bir hata değildir. Web sunucusu üzerinde çalışan herhangi bir sitede de meydana gelebilir. Direkt olarak sistem veya geliştiriciyle alakası olduğunu söylemek doğru olmaz. Başınızın ağrıdığını ve bu sebepten dolayı doktora gittiğinizi düşünün, ağrının nerede olduğunu söylemeden doktora ağrıyı düzeltmesini söyleyemezsiniz. Bu sebepten dolayı sorunun nereden kaynaklandığını bulmak en doğru çözümdür.
WordPress Internal Server Error Hatası çoğunlukla eklenti veya tema işlevlerinden kaynaklı meydana gelen bir hata çeşididir. WordPress’de Internal Server Error hatasının diğer sebepleriyse, bozuk bir .htaccess dosyası veyahut php memory limit olabilir.
Site stabil bir şekilde çalışırken yönetim paneline geçmeye çalıştığınızda yine bu hatayı alabilmeniz mümkündür.
WordPress Internal Server Error Hatası Çözümü
.htaccess Dosyasını Kontrol Etme
Hatayla karşılaştığınızda ilk yapmanız gereken hata çözümlerinden birisi .htaccess dosyasını kontrol etmektir.
Sunucunuzun ana dizininde bulabileceğiniz .htaccess dosyasını .htaccess_old gibi bir yapılandırarak hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz. cPanel, Pleks veya direkt FTP bağlantısıyla ana dizini görebilmeniz mümkündür. wp-content, wp-admin ve wp-includes gibi klasörlerde bu dizinde bulunur.
Sorun düzeldiyse hiç bir şey yapmadan, WordPress Admin panel üzerinden Ayarlar> Kalıcı Bağlantılar (Permalinks) sayfasına gidin, burada herhangi bir değişiklik yapmadan kaydet butonuna tıklayın. Bu yaptığınız işlem sayesinde sistem yeni bir .htaccess dosyası oluşturacak ve sayfalarda 404 hatası çıkmasının önüne geçmiş olacaksınız.
Eğer hata devam ediyorsa diğer seçenekleri deneyin.
Php Memory Limit Arttırma
PHP Memory limiti tüketiyorsanız bazen dahili sunucu hatası olabilirsiniz. Bunu düzeltmek için wp-config.php dosyasına aşağıdaki kodu ekleyin.
define( ‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘256M’ );
Dahili sunucu hatasını yalnızca WordPress yöneticinize giriş yapmaya çalıştığınızda veya wp-admin kısmından resim yüklemeye çalıştığınızda alıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek bellek sınırını artırmanız gerekir:
Php.ini adı verilen boş bir metin dosyası oluşturun
Bu kodu yapıştırın:
memory = 64MB
dosya ‘yı kaydet dedikten sonra FTP yoluyla / wp-admin / klasörüne yükleyin.
PHP Memory limit arttırılması sizin için sorunu çözdüyse, sorunu yalnızca geçici olarak düzelttiniz. PHP Memory limiti tüketenin ne olduğunu bulmanız gerekiyor. Bu, kötü kodlanmış bir eklenti veya bir tema işlevi olabilir. Tam teşhis bulmanıza yardımcı olması için sunucu/hosting sağlayıcınızla iletişime geçebilirsiniz.
PHP Memory limit arttırılması sizin için sorunu çözmüyorsa, diğer yollara geçelim.
Tüm Eklentileri Devre Dışı Bırakma
Yukarıdaki çözümlerden hiçbiri sizin için uygun değilse, bu hata büyük olasılıkla yüklenen bir eklenti den kaynaklı olabilir. Ayrıca, birbirleriyle çakışan eklentilerin olması da mümkündür.
Maalesef, bunu bulmak için kolay bir yol yoktur. Tüm WordPress eklentilerini bir kerede devre dışı bırakmanız gerekir.
Tüm eklentileri devre dışı bırakarak hatayı düzeltirseniz, hataya neden olan eklentilerden biri olduğunu anlarsınız.
WordPress admin alanına gidin ve ‘Eklentiler’ düğmesine tıklayın. Şimdi, devre dışı bıraktığınız eklentileri teker teker aktif ederek kontrolü sağlayın. Soruna neden olan eklentiyi bulana kadar devam edin. Bulduğunuz eklentiyi kaldırın ve hatayı eklenti yazarına bildirin.
Çekirdek Dosyaları Yeniden Yükleme
Eklenti seçeneği dahili sunucu hatasını düzeltmezse, o zaman yeni bir WordPress yüklemesi yani wp-admin ve wp-includes klasörünü yeniden yüklemeyi deneyin.
Bunu yaptığınızda, bilgilerinizden hiçbiri kaybolmaz ve herhangi bir dosyanın bozulması durumunda sorunu çözebilir.
Önce WordPress.org web sitesini ziyaret etmeniz ve İndir düğmesini tıklamanız gerekiyor.
WordPress zip dosyasını bilgisayarınıza yükleyecektir. Zip dosyasını çıkarmalısınız ve içindeki bir wordpress klasörü bulacaksınız.
Sonra bir FTP istemcisini kullanarak WordPress web sitenize bağlanmanız gerekir. Bağlandıktan sonra web sitenizin kök klasörüne gidin. İçinde wp-admin, wp-includes, wp-content klasörleri bulunan klasördür.
Sol sütunda bilgisayarınızdaki WordPress klasörünü açın. Şimdi, wp-includes ve wp-admin klasörlerini seçmeniz ve ardından sağ tarafa sürükleyerek bırakın.
FTP istemciniz şimdi bu klasörü sunucunuza aktaracaktır. Dosyaların üzerine yazmak isteyip istemediğinizi soracaktır. ‘Üzerine yaz’ ı seçin ve ardından ‘Bu işlemi her zaman kullan’ seçeneğini işaretleyin. FTP istemciniz artık eski WordPress dosyalarınızı yeni kopyalarla değiştirecektir. WordPress dosyalarınız bozuksa, bu adım sizin için dahili sunucu hatasını düzeltecektir.
Hosting Sağlayıcıya Sorun
Tüm yöntemler web sitenizdeki dahili sunucu hatasını düzeltemezse, daha fazla yardım alma zamanı. Web sunucu destek ekibinize başvurun ve sunucu günlüklerini kontrol ettirin eminim hatanın temel sebebini bulabileceklerdir.