Web Sitesi Nasıl Yapılır? diye merak ediyorsunuz? Bir web sitesi yapımı yeni başlayan birisi için aşırı karmaşık bir düşünce olabilir. Endişe etmenize gerek yok. Bu yazımızda sıfırdan adım adım bir web sitesi nasıl yapılır? sorunun cevabını bulacaksınız.
Bu rehber her yaştan ve beceri seviyesinden kullanıcılar için kullanışlıdır. Bununla birlikte, yardıma ihtiyacınız olursa, web sitenizi ücretsiz olarak kurmanıza yardımcı olması için uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.
Bunu kendiniz yapmak istiyorsanız, lütfen bir web sitesi oluşturma konusunda adım adım kılavuzumuzu takip etmeye devam edin.
Bu rehberde size adım adım yol göstereceğimiz tüm adımları baştan sona bir genel bakış.
Ücretsiz bir alan adı bulma ve kaydetme
En iyi web hosting seçimi
WordPress Nasıl Kurulur
Sitenizin tasarımını değiştirmek için şablon yükleme
WordPress’de Sayfa Oluşturma
WordPress’i eklentiler ve uzantılarla özelleştirme
Bir web sitesi yapmak için neye ihtiyacım var?
WordPress sitenizi başlatmak için aşağıdaki üç şeye ihtiyacınız olacak.
Alan adı – bu, web sitenizin google.com gibi adıdır
WordPress Hosting – Burası web sitesi dosyalarınızın saklandığı yerdir.
45 – 60 dakika dikkatli şekilde ilerleme.
En iyi web sitesi platformu hangisidir?
Bir web sitesi kurmanıza yardımcı olacak birçok web sitesi oluşturucu vardır. Web sitesi platformunuz olarak kendi kendine barındırılan WordPress kullanmanızı öneririz.
WordPress, dünyanın en popüler web sitesi platformudur. İnternetteki tüm web sitelerinin yaklaşık% 35’ine güç sağlar.
WordPress ücretsizdir ve binlerce web sitesi tasarımı ve uzantısı ile birlikte gelir. Son derece esnektir ve web sitesi sahiplerinin kullanımına sunulan neredeyse her üçüncü taraf aracı ve hizmeti ile çalışır.
1. Adım – Kurulum
Yeni başlayanların yaptığı en yaygın hatalardan biri yanlış web sitesi platformunu seçmektir. Neyse ki buradasınız, bu yüzden bu hatayı yapmayacaksınız.
Çoğu kullanıcı için, kendi kendine barındırılan bir WordPress.org mükemmel bir çözümdür. Düşünebileceğiniz her türlü web sitesi oluşturmanıza izin veren binlerce tasarım ve eklentiyle birlikte gelir.
WordPress, herhangi bir kısıtlama olmaksızın herhangi bir web sitesi oluşturmak için herkesin indirmesi ve kullanması için ücretsizdir.
Alan adı, internet kullanıcılarının web sitenize ulaşmak için yazdıkları addır. Web sitenizin internet üzerindeki adresi olarak düşünebilirsiniz. Google.com veya Wpakademi.net’i düşünün bunlar birer alan adıdır.
Hosting (Web barındırma), web sitesi dosyalarınızın bulunduğu yerdir. Burayı web sitenizin internet üzerindeki evi olarak düşünebilirsiniz. Her web sitesi için hosting gereklidir.
Bir com uzantılı alan adı ortalama yıllık 30 TL civarındadır. Hosting fiyatlarıyla aylık 18 – 20 TL arasında değişiyor.
WordPress’in stabil çalışabilmesi için hosting firmanızın sunucuyu buna göre düzenlemiş olması lazım. Öte yandan kendini kanıtlamış ve güvenilir bir firmayla çalışmanız, size uzun vadede oluşacak sorunlardan kurtaracaktır.
Türkiye’de hosting konusunda faaliyet gösteren bir çok firma var. Fakat biz bu yazımızda WPAkademi.net’inde barındırıldığı Turhost firmasından bahsedeceğiz.
Turhost 2004 yılından beri faaliyet gösteren 2006 yılında bireysel olarak da hosting alanında faaliyet gösteren hosting firmasıdır.

Turhost
Siteye giriş yaptığında üst menüde bulunan müşteri girişi kısmına tıklayıp hızlıca üye olabilirsiniz. Siteye üye olduktan sonra hızlıca siteniz için uygun hosting paketini seçmeniz gerekecektir.
Bunun için Turhost sitesinde bulunan menülerden hosting altından kendinize uygun paketi seçebilirsiniz. Yönetimin kolay olması açısından cPanel Hosting kullanmanızı öneririm. Bu sayede size tanınan yetkiler dahilinde sitenizin yönetimini ve yedeklemesini yapabilirsiniz.
Satın alma sekmesine tıkladığınızda ilgili ürün sepetine eklenecektir. Ürünü sepete eklemenizin ardından size kayıt etmek istediğiniz alan adını soracaktır. Bu kısımda istediğiniz alan adını Turhost üzerinden 1 yıl ücretsiz olarak kayıt ettirebilmeniz mümkün. Alan adınızı da belirleyip ardından ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.
2. Adım – WordPress Kurulumu
Ödeme işleminizi tamamladıktan sonra hızlı bir şekilde kurulum yapmak için direkt olarak Turhost’un size sağlamış olduğu panel üzerinde bulunan WordPress Yönetimi kısmına gelip,
Hızlı kurulum işleminin ardından görselde gözüktüğü gibi “Admin Paneli” butonuna bastığınız anda web sitenize giriş yapabilirsiniz. Veyahut isteismi.com/wp-admin üzerinden belirlediğiniz kullanıcı adı ve parolayla giriş işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Kolay değil miydi?
Şimdi bir sonraki adıma geçelim ve web siteniz için bir tasarım seçelim.
3. Adım – WordPress Tema Seçimi
WordPress sitenizin görsel görünümü bir WordPress teması tarafından kontrol edilir.
WordPress temaları, görünümünü değiştirmek için web sitenize yükleyebileceğiniz profesyonel olarak tasarlanmış şablonlardır.
Varsayılan olarak, her WordPress sitesi temel bir temayla gelir. Web sitenizi ziyaret ederseniz, aşağıdaki gibi görünecektir:
Bu, çoğu kullanıcı için pek çekici değildir.
Ancak endişelenmeyin, sitenize yükleyebileceğiniz binlerce ücretsiz ve ücretli WordPress teması vardır.
Sitenize yükleyebileceğiniz önceden hazırlanmış binlerce WordPress teması vardır. Bu temaların bazıları ücretsiz, bazılarıysa ücretli temalardır. WordPress kontrol panelinize (WP-Admin) gidin. Görünüm > Temalar > Yeni Ekle kısmından temanızı değiştirebilirsiniz.
Bir sonraki ekranda, resmi WordPress.org temaları dizininde bulunan 7.400+ ücretsiz WordPress temasından arama yapabilirsiniz. Popüler, en yeni, öne çıkan özelliklerin yanı sıra diğer özellik filtrelerine (yani endüstri, düzen vb.) Göre sıralayabilirsiniz.
Farenizi bir temanın üzerine getirebilirsiniz ve bir Ön izleme düğmesi görürsünüz. Üzerine tıkladığınızda, tasarımın web sitenizde nasıl görüneceğini görebileceğiniz tema ön izlemesi açılır.
Temanızın ön izlemesi, tam olarak ekran görüntüsünde gösterildiği gibi görünmeyebilir; bu, daha sonra özelleştirmek ve ayarlamak için normaldir. Aramanız gereken tasarım, renkler, tipografi ve diğer ögelerdir.
Mükemmel WordPress temasını seçmek için en iyi ipucu, tasarımda basitlik için çabalamaktır. Kullanıcılara iyi bir deneyim sunarken, işleri temiz ve net tutmanıza yardımcı olur.
Beğendiğiniz temayı bulduğunuzda, farenizi temanın üzerine getirdiğinizde kur düğmesini gösterecektir. Üzerine tıklayın ve temanın yüklenmesini bekleyin. Kurulumu yaptıktan sonra, etkinleştir düğmesine tıklayıp temayı etkinleştirebilirsiniz.
Temanızı yükledikten sonra, Görünüm menüsü altındaki Özelleştir bağlantısını tıklayarak temanızı özelleştirebilirsiniz.
Temayı sitenizin amacına göre seçtiğinizi unutmayın, bir web sitesi kurulumu yaparken önceden planlı şekilde ilerlemek önemli bir faktördür. Bu konuda yardıma ihtiyacınız varsa Web sitesi planlaması nasıl yapılır? yazımıza bakabilirsiniz.
WordPress temanızı seçtikten sonra, artık ilk blog yayınınızı oluşturmaya hazırsınız.
4. Adım. Sitenize İçerik Ekleyin
Klasik bir WordPress alt yapısında iki farklı yayın çeşidi bulunur. Yazılar bir blog parçasıdır ve ters kronolojik bir sırada görülür (önce daha yeni öğeler görüntülenir).
Öte yandan sayfalar; iletişim, gizlilik politikası v.b. Gibi statik bir yapıya sahiptir. Tek bir defalık içerik gibi düşünebilirsiniz.
WordPress varsayılan olarak blog yazılarını web sitenizin ön sayfasında gösterir. Bunu değiştirebilir ve WordPress’in herhangi bir sayfayı web sitenizin ön sayfası olarak göstermesini sağlayabilirsiniz.
Blogunuz veya haberler bölümünüz için ayrı bir sayfa oluşturabilirsiniz. Herhangi bir blog bölümü olmadan da bir web sitesi oluşturabilirsiniz.
Bunu söyledikten sonra, web sitenize biraz içerik ekleyelim.
WordPress sitenize birkaç sayfa ekleyerek başlayacaksınız. Şu anda bu sayfalar için yeterli içeriğiniz yoksa endişelenmeyin. Bunları istediğiniz zaman düzenleyebilir ve güncelleyebilirsiniz.
WordPress yönetici alanında Sayfalar » Yeni ekle seçeneğine gidin. Bu sizi aşağıdaki gibi görünen sayfa düzenleyici ekranına getirecektir:
Öncelikle sayfanız için bir başlık sağlamanız gerekiyor, bu sayfaya “Ana Sayfa” diyelim.
Bundan sonra, aşağıdaki metin düzenleyiciye içerik ekleyebilirsiniz. Metin, bağlantılar, resimler, gömme videolar, ses vb. Ekleyebilirsiniz.
Sayfanıza içerik ekledikten sonra, web sitenizde yayınlanmasını sağlamak için yayınla düğmesini tıklayabilirsiniz.
Web sitenizin farklı bölümleri için daha fazla sayfa ekleyerek işlemi tekrarlayabilirsiniz. Örneğin, yaklaşık bir sayfa, bize ulaşın ve blog yayınlarını görüntülemek için bir blog sayfası.
Şimdi birkaç blog yazısı da ekleyelim.
Blog yazısı yazmak için WordPress kontrol panelinde Yazılar » Yeni Ekle menüsünü tıklayın.
İlk blog yazınızı yazabileceğiniz bir editör alanı göreceksiniz.
WordPress 5.0 sonrası, her öğenin bir blok olduğu blok tabanlı bir düzenleyici kullanır. Bu, blog yayınlarınız için güzel içerik düzenleri oluşturmanıza olanak tanır.
Yazmayı bitirdikten sonra devam edin ve blog yayınınızı herkese açık hale getirmek için ekranın sağ üst köşesindeki Yayınla düğmesini tıklayın.
Yayınlar ekranında, Kategoriler ve Etiketler gibi diğer bazı bölümleri göreceksiniz. Bunları blog yayınlarınızı bölümler halinde düzenlemek için kullanabilirsiniz.
Genellikle yeni başlayanlar WordPress kontrol panelindeki yayınlar ve sayfalar menüsü arasında karıştırılır.
Adım 5. Web Sitenizi Özelleştirme ve Düzenleme
Artık web sitenizde bazı içerikler oluşturduğunuza göre, bunları özelleştirebilir ve web sitenizde güzel bir şekilde sunulabilir bir şekle sokabilirsiniz.
Sabit bir ön Sayfa oluşturarak başlayalım.
Sabit sayfa Ayarlama
WordPress yönetici alanınızdaki Ayarlar »Okuma kısmını ziyaret etmeniz gerekir. ‘Ana sayfa görüntülenmesi’ seçeneğinin altında sabit sayfa seçeneğine tıklayın ve ardından Ana sayfa ve blog sayfalarınız için daha önce oluşturduğunuz sayfaları seçin.
Değişikliklerinizi saklamak için sayfanın altındaki Değişiklikleri Kaydet ’düğmesini tıklamayı unutmayın.
WordPress artık blog yayınlarınızı görüntülemek için ‘Ana Sayfa’ başlıklı sayfayı sitenizin ön sayfası ve ‘Blog’ sayfası olarak kullanacaktır.
Site Başlığını ve Kısa Açıklaması Değiştirme
Yükleme sırasında sitenizin başlığını seçebilirsiniz. WordPress, site başlığınıza otomatik olarak “Başka bir WordPress sitesi” yazan bir etiket satırı ekler.
Ayarlar »Genel sayfasını ziyaret ederek sitenizin başlığını ve sloganını istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.
Site başlığınız WPAkademi gibi web sitenizin adı olacaktır. Etiket satırı genellikle web sitenizi açıklayan tek bir satırdır. İsterseniz etiket satırı alanını da boş bırakabilirsiniz.
Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesini tıklamayı unutmayın.
Yorum Ayarlarını Yapın
WordPress, kullanıcılarınızın yayınlarınızla ilgili yorum bırakmasına olanak tanıyan yerleşik bir yorum sistemi ile birlikte gelir. Bu, kullanıcı etkileşimi için harikadır, ancak spam gönderenler tarafından da hedeflenir.
Bununla başa çıkmak için web sitenizde yorum denetlemeyi etkinleştirmeniz gerekir.
Ayarlar »Tartışmalar sayfasını ziyaret edin ve” Yorum görünmeden önce “bölümüne gidin. “Yorum el ile onaylanmalıdır” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.
Ayarlarınızı kaydetmek için değişiklikleri kaydet düğmesini tıklamayı unutmayın.
Gezinme Menüleri Oluştur
Gezinme menüleri, kullanıcılarınızın web sitenizdeki farklı sayfalara veya bölümlere göz atmasına olanak tanır. WordPress güçlü bir navigasyon menü sistemi ile birlikte gelir ve WordPress temanız menüleri görüntülemek için bu sistemi kullanır.
Web sitenize bir gezinme menüsü ekleyelim.
Öncelikle Görünüm »Menüler sayfasını ziyaret etmeniz gerekir. Gezinme menünüz için bir ad girin ve menü oluştur düğmesine tıklayın.
WordPress şimdi navigasyon menünüzü oluşturacak. Ama şu anda boş olacak.
Ardından, menünüzde görüntülemek istediğiniz sayfaları seçmeniz ve ardından menü ekle düğmesine tıklamanız gerekir.
Şimdi bir görüntüleme konumu seçmeniz gerekiyor. Bu konumlar WordPress temanız tarafından tanımlanır. Genellikle, çoğu WordPress temasında üstte görünen bir birincil menü bulunur.
Son olarak, navigasyon menünüzü saklamak için kaydet menüsü düğmesine tıklayın.
Artık menüyü çalışırken görmek için web sitenizi ziyaret edebilirsiniz.
6. Adım. Eklentileri Yükleme
WordPress Eklentileri, WordPress siteniz için uygulamalara benzer. WordPress sitenize özellikler eklemenize izin verir. İletişim formunu, fotoğraf galerilerini vb. Düşünün.
Şu anda WordPress için 56.869’dan fazla ücretsiz eklenti var. Üçüncü taraf web siteleri ve geliştiricileri tarafından satılan ücretli eklentiler de vardır.
Sitenize hemen yüklemeniz gereken temel eklentiler listemiz. Hepsi ücretsiz.
Öne çıkanlar
- Contact Form 7 – WordPress sitenize bir iletişim formu eklemenizi sağlar.
- Envira Gallery Lite – WordPress sitenize güzel resim galerileri ekleyin
- MonsterInsights – Web sitenizi Google Analytics ile bağlayın ve ziyaretçilerin web sitenizi nasıl bulduğunu ve kullandığını görün, böylece tekrar gelmelerini sağlayabilirsiniz.
Web Sitesi Optimizasyonu
- Yoast SEO – WordPress SEO’nuzu geliştirin ve Google’dan daha fazla trafik alın
- WP Fastest Cache – Önbelleğe alınmış sayfalar sunarak web sitenizin hızını artırır
Güvenlik
Updraft Plus – Web sitenizin otomatik planlanmış yedeklerini oluşturun
Sucuri – Web sitesi güvenlik denetimi ve kötü amaçlı yazılım tarayıcı