WordPress Yorumlar
Yorum, okuyucular tarafından içeriklere ekleyebilecekleri yazılı tepkilerdir. Bir içeriğe yorum bırakmak, ziyaretçilerinizin sizinle ve diğer okuyucularla iletişim kurması için kolay bir yoldur.
Yorumlar genellikle sitenizde blog gönderisi içeriğinden hemen sonra yorum yapan kişinin adı, yorumdan ayrıldıkları tarih ve saatle birlikte görünür.
Canlı bir yorum alanı, sizin ve okuyucularınızın blogunuz etrafında bir topluluk oluşturmanın harika bir yolu olabilir. Ziyaretçiler geri bildirimde bulunabilir, soru sorabilir, konuyla ilgili kendi görüşlerini sunabilir ve daha pek çok şey yapabilir.
WordPress yayınları, sayfaları ve diğer yayın türleri, izin vermeyi seçerseniz yorumları kabul edebilir. Ancak, kullanıcıları web sitenize dahil etmek ve yorum yazmaya teşvik etmek size bağlıdır.
Önce yorumları nasıl yöneteceğinizi ve onaylayacağınızı inceleyelim.
WordPress Yorumlar Ekranı
Bir WordPress web sitesindeki tüm yorumları, WordPress yönetici alanında bulunan Yorumlar sekmesinden görüntülenebilir. Bu sekmeye fare imleci aracığıyla tıkladığınızda varsayılan olarak, tüm yorumları görüntüleyebilirsiniz.

WordPress Yorumlar Ekranı
Yorumlar kısmı Tümü, Benim, Bekleyen, Onaylanmış, İstenmeyen, Çöp olarak ayrılmıştır. Bunlara değinecek olursak;
- Tümü: bütün yorumların tek ekranda gözükmesini sağlayan kısımdır.
- Benim: WordPress kullanıcı hesabınız yapmış olduğunuz yorumlardır.
- Bekleyen: Ziyaretçiler tarafından gönderilen fakat siz onaylamadıkça gözükmeyen yorumlardır.
- Onaylan: Ziyaretçiler tarafından gönderilmiş ve sizin tarafınızdan onaylanmış yorumlardır. Web sitesinde herkes tarafından görülebilir.
- Spam (İstenmeyen): İstenmeyen veya alakasız olarak işaretlenen yorumlardır. Site ziyaretçileri tarafından görülmemektedir.
- Çöp: Çöp kutusuna göndermiş olduğunuz yorumlar 30 gün içerisinde otomatik olarak silinecektir.
Herhangi bir yoruma farenizi getirdiğiniz anda, yorum için yapabileceğiniz eylem bağlantılarını görüntüleyebilirsiniz.

Yorumlar Ekranı Onaylanmamış Yorum
Bu eylemler aracılığıyla yorumları onaylayabilir,cevaplayabilir, istenmeyen veya çöp olarak seçebilirsiniz. Cevapla seçeneğiyle herhangi bir yorumu yanıtlarsanız, yanıtınız bu yorumun hemen altında görüntülenecektir. Buna “iç içe” yorumlar denir.
Sitenize yapılmış olan herhangi bir yorumu düzenleme seçeneği de bulunmaktadır. Hızlı düzenleme seçeneği metin alanı açar, sayfanın yenilenmesine gerek kalmadan yorumu hızlı bir şekilde düzenlemenize olanak tanır. Diğer yadan düzenle, İsim, E-posta ve daha fazlasını düzenleyebilmeniz için size daha fazla seçenek sunmaktadır.

WordPress Yorum Düzenleme
İstenmeyen kısmında gerçek bir yorumla karşılaşırsanız, İstenmeyen değil şeklinde işaretleyebilirsiniz.
Çöp kutusunda bulunan yorumlar, sizin tarafınızdan silinen yorumlardır Çöp kutusundaki herhangi bir yorumu Geri al seçeneğiyle geri yükleyebilirsiniz. Çöp kutusundaki yorumlar herhangi bir işlem yapılmaması takdirinde 30 gün boyunca orada kalır, ardından otomatik olarak silinir.
WordPress Tartışma Ayarları Nedir?
WordPress yorum sistemi, yapılandırmaya açık bir çok seçeneği kullanıcılarına sunmaktadır. Yorum ayarları, WordPress Yönetim ekranında Ayarlar » Tartışma sekmesinin içerisinde bulunmaktadır. Tartışma ayarları sekmesine girdiğinizde ilk kısımda sizi Varsayılan yazı ayarları karşılar. Bu ayarlar tüm yayınlarınız, sayfalarınızi ekleriniz ve özel yayın türlerinin hepsinde geçerlidir.

WordPress Varsayılan Yazı Ayarı
“Yazıda bağlantı verilen blogları haberdar etmeyi dene” bu seçeneği işaretlendiğinde içerikleriniz aracılığıyla bağlantı verdiğiniz makalelere geri izleme veya pingback gönderilir. Bu özellik sayesinde, diğer blog sahiplerine makalelerine bağladığınız bildirmenizi sağlar.
Bağlantı verdiğiniz web sitesi WordPress gibi pingback özellikli bir sistem kullanıyorsa, o web sistesinin sahibi makalenize bağlantı içeren bir bildirim görür. Dilerse yorumlar bölümünde gösteremeye karar verebilir.
Yorumlar ekranının alt kısmında başka web sitelerinden gelen pingbackleri görebilirsiniz. İçeriklerinizden herhangi birini yeni bir içeriğinize bağladığınızda da pingback görebilirsiniz.
Yapılan her bir WordPress sitesinde yorumlara ihtiyaç duymayabilirsiniz. “
Daha önceden yorumları açık bırakıp, sonradan kapatmanız var olan eski yorumları silmez. Bu seçenek yeni yorum kabul etmeyi kapatacaktır. Dilediğiniz zaman tekrardan bu seçenek aracılığıyla tekrardan aktif edebilirsiniz.
WordPress Yorum Denetleme Nedir?
Yorum Denetleme, web sitesi sahiplerinin, ziyaretçileri tarafından web sitelerine gönderilen yorumları onaylamalarına veya silmelerine olanak tanıyan bir WordPress özelliğidir. Yorum denetleme ayarları Ayarlar »Tartışma ekranından değiştirilebilir.
Denetlemeyi etkinleştirmek için Ayarlar »Tartışma bölümüne gidin ve Bir yorum görünmeden önce kısmından “ Yorum manuel olarak onaylanmalıdır ”seçeneğini işaretleyin.

Yorum Denetleme
Yorum denetimi, web sitesi sahiplerinin potansiyel olarak zararlı, küfürlü veya spam içeriğin web sitelerinde yayınlanmasını engellemesine olanak tanır. Akismet gibi bir spam koruma eklentisi ile yorum denetlemenin kullanılması, spam yorumlarının yayınlanma şansını önemli ölçüde azaltabilir.
Sadece Kayıtlı Kullanıcıların Yorum Yapmasına İzin Ver İsterseniz, yalnızca kayıtlı kullanıcıların web sitenize yorum yapmasına izin verebilirsiniz. Bunu yapmak için, önce kayıt için WordPress sitenizi açmanız gerekir. Ayarlar »Genel’e gidin ve“ Herkes kaydolabilir ”in yanındaki kutuyu işaretleyin.
Yeni kullanıcıların sitenize yazmasını istemiyorsanız, değişiklikleri kaydetmeden önce Yeni Kullanıcı varsayılan rolü olarak Abone olduğunuzdan emin olun.
Web sitenizi kayıt için açtıktan sonra Ayarlar »Tartışma ekranına geri dönün. “Diğer yorum ayarları” bölümünün altında “Kullanıcılar yorum yapmak için kayıtlı ve giriş yapmış olmalıdır” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyin.
Şu durumlarda bana e-posta gönder seçeneği üzerinden sitenize yorum yapıldığında bildirim almayı açıp ya da kapatabilirsiniz. Buradaki onay kutuları etkin olduğu halde e-posta bildirimi almıyorsanız, emin olmak için Ayarlar »Genel sayfasındaki e-posta adresini kontrol edin. E-posta adresi doğruysa, e-posta spam klasörlerinizi kontrol edin.
WordPress’te Tek Bir Gönderideki Yorumları Etkinleştirme veya Devre Dışı Bırakma
Tek bir gönderi, sayfa veya özel gönderi türündeki yorumları etkinleştirerek veya devre dışı bırakarak makaleler için varsayılan yorum ayarlarını geçersiz kılabilirsiniz. Yayını düzenlerken, yorumları ve geri izleri devre dışı bırakmak için kutuların işaretini kaldırın veya yorumları ve geri izleri etkinleştirmek için işaretleyin.
Avatar veya Gravatar Nedir?
Çevrimiçi topluluklarda, kullanıcının sözcüğü için Avatar kelimesi kullanılır. Gravatar, kullanıcıların aynı avatar resmini Gravatars kullanan binlerce web sitesinde kullanmasına izin veren web tabanlı bir hizmettir. Gravatars.com, WordPress kurucu ortağı Matt Mullenweg tarafından kurulan bir şirket olan Automattic’e aittir.
Bir kullanıcı bir hesap oluşturduğunda veya bir yorum bıraktığında, WordPress e-posta adresleriyle eşleşen bir gravatar resmi arar. Kullanıcının resimli bir Gravatar hesabı varsa, WordPress bu resmi yorumlarıyla birlikte profil resmi olarak görüntüler.
Bir kullanıcının e-posta adresi bir Gravatar hesabıyla eşleşmezse, WordPress varsayılan bir Avatar resmi görüntüler.
WordPress’teki varsayılan Avatar görüntüsüne Gizemli Kişi denir. Bu, Avatar »bölümünün altındaki Ayarlar» Tartışma bölümünden değiştirilebilir.
“Avatarları Göster” seçeneğinin işaretini kaldırarak Avatar görüntülerini web sitenizde kullanmamayı seçebilirsiniz. Ancak çoğu WordPress teması Gravatars’ı görüntülemek için tasarlanmış şablonlara sahip olduğundan, web sitenizin ön ucunda iyi görünmeyebilir.

WordPress Varsayılan Avatar
Avatar resminiz için bir maksimum derecelendirme seçebilirsiniz. Varsayılan seçenek, tüm kitleler için uygun olan G’dir. Ancak, bir kullanıcının rahatsız edici olabilecek bir Avatar resmi varsa, Gravatar otomatik olarak siteniz için seçtiğiniz varsayılan Gravatar resmini görüntüler.
Bu makalenin WordPress yorumları ve nasıl çalıştığı hakkında her şeyi öğrenmenize yardımcı olmasını umuyoruz. WPAkademi terimler kısmından daha fazla terimin anlamına erişebilirsiniz.