cPanel, Unix tabanlı sistemlerde çalışan geniş bir kullanım oranına sahip kontrol panelidir. İsmi “Control Panel” kelimesinden gelmektedir. CPanel ile beraber WHM adlı ana yönetim yazılımı da yüklenmektedir. WHM üzerinden oluşturulan hesaplar client hesap olarak adlandırılır. Web sitesi ve sunucu yönetimini basitleştirmek için kullanılır. cPanel, web siteleri yayınlamanıza, alan adlarını yönetmenize, web dosyalarını düzenlemenize, e-posta hesapları oluşturmanıza ve daha pek çok şey yapmanızı sağlar.
cPanel, en popüler kontrol panellerinden biridir. Birçok web hosting firmaları hosting paketinin bir parçası olarak müşterilere cPanel tedarik ederler.
cPanel’in iki arayüzü vardır, cPanel adı verilen bir kullanıcı arayüzü ve Web Host Manager (WHM) adı verilen bir sunucu yönetimi arayüzü. Bu kombinasyon, kullanıcıların web sitelerini yönetmelerine olanak tanır ve barındırma sağlayıcılarına sunucuyu yönetmek için araçlar sağlar.
CPanel Ücretsiz mi?
cPanel, üçüncü taraf bir uygulama olduğu için ücretsiz değildir. Ancak, çoğu barındırma sağlayıcıları ekstra ücret ödemeden hosting planlarında cPanel içerir. İlk yıl için cPanel’i ücretsiz tedarik edecek ve daha sonraki yıllarda bir ücret talep edecek bazı sağlayıcılar var.
2019 yılında, cPanel fiyatlarını artırdı ve birçok web hosting şirketi cPanel’den diğer web sitesi kontrol panellerine geçmeyi düşünüyor.
CPanel Özel mi?
Evet, cPanel hesabınız gizli. Bir web sitesi sahibiyseniz kullanıcı adınızı ve şifrenizi güvenli tuttuğunuzdan emin olun. Bu, web sitesi bilgilerinizi ve ayarlarınızı güvende tutmak için önemlidir.
CPanel’e Nasıl Giriş Yapılır?
Tarayıcınızın adres çubuğunu kullanarak cPanel cihazınıza giriş yapabilirsiniz. Web sitenizin adresini ve ardından bir iki nokta üst üste yazıp 2083 yazın. CPanel’inize erişmek şu şekilde görünecektir https://yoursite.com:2083.
Web sitesi adresinizden sonra / cpanel yazarak cPanel’inize giriş yapabilirsiniz. CPanel hesabınıza giriş yapmak için bu yöntemi kullandığınızda, şöyle görünür: https://yoursite.com/cpanel.
Yeni bir web siteniz varsa ve DNS kayıtları sunucuda henüz yayılmadıysa, bunun yerine IP adresini kullanabilirsiniz. CPanel’inize IP yoluyla erişmek şuna benzer: https: //10.10.10: 2083.
CPanel arayüzünün başka bir dilde görünmesi gerekiyorsa, cPanel giriş ekranının altındaki listeden dilinizi seçin.
CPanel’e giriş yapmadan önce, cPanel sayfanıza yer işareti koymanız yararlı olabilir, böylece daha sonra kolayca geri dönebilirsiniz.
CPanel giriş ekranına girdikten sonra kullanıcı adınızı ve şifrenizi girin ve Giriş Yap düğmesine tıklayın. Bundan sonra, tüm ayarları göreceğiniz web sitesi kontrol panelinize yönlendirileceksiniz.