WordPress Kurulumu
WordPress, en çok tercih edilen içerik yönetim sistemlerinden birisidir. Bu sistem dahilinde kolaylıkla istediğiniz türde siteler yapabilmeniz mümkündür. Kısaca WordPress’den bahsediğimize göre dilerseniz şimdi “WordPress Kurulumu nasıl gerçekleştirilir?” bu soruya yanıt arayalım. Bu sorunun yanıtını bulmanız için, herhangi bir şekilde daha önce site açmadığınızı varsayarak bir anlatım gerçekleştireceğim.
Alan Adı ve Hosting hizmetinin satın alınması
Küçük çaplı bir site kurmayı planlıyorsanız, Türkiye’deki bir çok servis sağlayıcısı sizin işinizi görecektir. Tabii bu firmaların arasında benim tavsiyem, kişisel deneyimlerin doğrultusunda Alastyr firmasıdır. Özellikle WordPress konusunda, Türkiye’nin önde gelen datacenter hizmeti veren firmalardan bile daha iyidir.
Alan adı ve hosting hizmetini satın almanızla beraber firma site bir kontrol paneli ve FTP hesabı oluşturur. Kontrol paneli firmanın sahip olduğu lisansa göre değişiklik gösterebilmektedir. Türkiye bazlı düşünürsek, Cpanel veya Pleks panel karşınıza çıkacaktır. Burada sitenizin kurulumunu gerçekleştirmek için, bir adet database ve database kullanıcısı oluşturmanız gerekmektedir. Burada dikkat etmeniz gereken oluşturmuş olduğunuz database kullanıcısının database üzerinde tam yetkiye sahip olması gerektiğidir. Herhangi bir şekilde yetkilerde eksiklik olursa, kurulum işlemi sırasında bir çok hatayla karşılaşabilirsiniz.
Dosyaların FTP’ye yüklenmesi
FTP File Transfer Protocol isimlerinin kısaltılmış halidir. Türkçe karşılığı ise Dosya aktarım iletişim kuralı‘dır. Herhangi bir sunucuya veya sunucu üzerinde bulunan hosting hizmetinize dosya ekleyebilmeniz için bir adet FTP programına ihtiyacınız vardır. Bu programlara bir çok alternatif bulabilmeniz mümkündür. Benim kişisel tavsiyem gerek kullanıcı deneyimi gerekse kolay anlaşabilen arayüzü sebebiyle FileZilla‘dır.
Dosyaları almış olduğunuz hizmete ekleyebilmeniz için, firmanın site vermiş olduğu bilgilerle sunucuya bağlanmanız gerekmektedir. Giriş yapmanız halinde karşınıza 7-8 klasörden oluşan bir pencere gelecektir. (firmanın belirlediği kriterlere değişiklik göstermektedir.) Sizin hizmetinizde public_html (httpdocs) klasörünün olduğunu varsayıp anlatıma devam ediyorum. public_html klasörünün içerisinde bulunan dosyaları kendi isteğiniz doğrultusunda silip https://tr.wordpress.org/ üzerinden indirmiş olduğunuz, dosyaları yükleyebilirsiniz.
WordPress Kurulumu
Yükleme işlemi bittikten sonra, tek yapmanız gereken sitenizin kurulumu gerçekleştirmek. Herhangi bir tarayıcı aracılığıyla, site adresinizi yazıp kurulum işlemine başlayabilirsiniz.
ilk kısımda
Veritabanı Adı: Oluşturmuş olduğunuz veritabanı (database) ismini yazın.
Kullanıcı Adı: Oluşturmuş olduğunuz veritabanı kullanıcı adı (database kullanıcı adı) ismini yazın.
Paralo: Veritabanı kullanıcı adına ait parola
Veritabanı Sunucusu: Genellikle localhost şeklindedir. Nadiren MYSQL farklı sunucularda yer alabilir. Böyle bir durumda panelden kontrol edip, IP adresini bu kısma yazmanız yeterli olacaktır.
Tablo Ön Eki: Burayı olduğu gibi bırakabilirsiniz.
İkinci Kısım
Site Başlığı:
Kullanıcı Adı:
Parola:
E-Posta:
Bu kısımları da eksiksiz doldurup, sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.